Werkstress: schokkende cijfers

Je bekijkt nu Werkstress: schokkende cijfers

TNO heeft eind 2023 de belangrijkste cijfers en gevolgen van Werkstress op 1 A-4tje gezet en deze zijn, kortweg, alarmerend:

werkstress pdf - schokkende cijfers gevonden door tno
  •  1,6 miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten, dat is ruim 15% van de totale beroepsbevolking (ca. 9,8 miljoen m/v)
  • Hiervan zijn velen (nog) ‘gewoon’ aan het werk, naar schatting zitten ca. 300.000 werknemers ook daadwerkelijk thuis met een burn-out
  • Verzuimkosten door werkstress: € 11.000,- per werknemer
  • Totale verzuimkosten door werkstress voor werkgevers : € 3,3 miljard per jaar!
  • 42% van de werknemers ervaart een lage autonomie, 33% (te) hoge taakeisen en 26% heeft een conflict op het werk…

Geef werknemers aandacht, tijd en vertrouwen

In vrijwel ieder coachgesprek dat wij voeren komt naar voren dat medewerkers ervaren dat er geen of te weinig aandacht is voor hen en voor de problemen waar zij tegenaan lopen. Dat management -en ook HR- te weinig tijd heeft (of neemt) om regelmatig met hen om de tafel te gaan zitten.

En dat een bila van hooguit een ½ uurtje per 2-3 maanden dus echt veel te weinig is.

Daarnaast hebben veel werknemers (volgens TNO bijna de helft dus) het gevoel dat zij hun functie niet zelfstandig kunnen vervullen en te weinig zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Er is dus te weinig vertrouwen binnen het bedrijf naar de eigen medewerkers.

Verandering en verbetering druppelt altijd ‘van boven naar beneden’ en is minder ingewikkeld dan vaak gedacht wordt: het begint met het geven van oprechte, persoonlijke aandacht aan je medewerkers. Geef hen de tijd die zij nodig hebben (om bijv. issue’s te bespreken) en geef het vertrouwen dat zij zelf beslissingen mogen nemen (en dus ook fouten mogen maken).

Met het geven van (meer) aandacht, tijd en vertrouwen leg je als bedrijf de focus op Amplitie ipv Curatie. En dat zorgt voor een lager verzuim en verloop.

Investering in Amplitie levert veelvoud op!

Het is opvallend dat binnen organisaties de meeste tijd, energie en geld wordt besteed aan de kleinste groep medewerkers, namelijk aan de Curatie (“Herstellen”) van medewerkers die in de fase van (langdurig) verzuim zijn gekomen.

Voor een middelgroot bedrijf kunnen deze kosten oplopen tot vele tonnen per jaar; de kosten van 1 medewerker met een burn-out bedragen al 70.000,-, dus reken maar uit.

Dit is de standaard grafiek over de ampliutie pyramide. Bedoeld om te laten zien het resultaat van amplitie

Terwijl het doeltreffender, (kosten)efficiënter én ook nog plezieriger is om te investeren in Amplitie: het bevorderen van het welbevinden en functioneren van alle medewerkers. Om daarmee een gezonde, stabiele basis te verkrijgen (en te behouden) voor de hele organisatie.

CoachvandeZaak omarmt het introduceren en implementeren van Amplitie in bedrijven en organisaties.

En we kunnen bewijzen dat met een investering in Amplitie de kosten van Verzuim, Verloop en Curatie met een veelvoud kunnen worden verlaagd: coachvandezaak.nl/de-praktijk.

Investeren in Amplitie leidt tot stabiele organisaties met minder verzuim en verloop, meer tevredenheid en motivatie, betere dienstverlening en klantgerichtheid en meer productiviteit. Door de focus te leggen op Amplitie kantel je de ‘Pyramide van Aandacht’ waardoor er een fundament ontstaat voor een sterke(re) organisatie waarbij het deel van (de kosten van) Curatie steeds kleiner wordt en dat van de basis (Amplitie) steeds groter.

Meer weten over de implementatie van Amplitie?

Bel (0654-694392) of mail Jan Marijne, dan maken we een (geheel vrijblijvende) afspraak en vertel ik je graag alles over Amplitie en onze dienstverlening.

Jan Marijne

Jan Marijne is Personal Coach en Carrière Coach. Bel hem gerust op +31(0)654694392 of stuur een mailtje naar jan@coachvandezaak.nl