Wat als 1 op de 5 werknemers vertrekt in jouw bedrijf?

Je bekijkt nu Wat als 1 op de 5 werknemers vertrekt in jouw bedrijf?

In 2022 wisselde 1 op de 5 werknemers in Nederland van baan. Dat zijn 1,5 miljoen werkenden, maar liefst 20% van de totale beroepsbevolking. In 1 jaar!

In Amerika is dit al langer gaande (“The Great Resignation”) en ook in Nederland zal dit de komende jaren het geval blijven, verwachten experts. De gevolgen hiervan zijn uiteraard nogal dramatisch.

Door de enorm krappe arbeidsmarkt durven werknemers namelijk veel makkelijker van baan te ‘switchen’. Mocht de nieuwe baan toch niet bevallen dan zijn er legio mogelijkheden om daarna weer snel aan de bak te komen. En te vaak wordt die beslissing ( “Bevalt het me hier of niet”?) dan alweer binnen 6 tot 12 maanden genomen

Artikel uit het AD over dat 1 op de 5 werknemers in 2022 van baan wisselden
AD artikel 23 januari 2023

Hoger salaris is zelden de primaire reden om van baan te veranderen!

Uitsluitend een hoger salaris, terwijl de functie en werkomgeving wel aan de andere wensen en eisen voldoet, is zelden of nooit de reden om van baan te veranderen.

Primaire redenen (zeker ook bij de jongere generaties) zijn: gebrek aan waardering en persoonlijke aandacht, interne sfeer en cultuur, geen klik met management (“People don’t leave the company, they leave their manager”), onvoldoende ondersteuning en ontwikkeling.

De belangrijkste redenen dat medewerkers (die een bedrijf graag had willen behouden) vertrekken zijn:

  • Gebrek aan waardering en persoonlijke aandacht
  • Slechte interne sfeer & cultuur
  • Ontevredenheid management en leiderschap
  • Te weinig tijd voor begeleiding en ondersteuning
  • Onvoldoende ontwikkel-/opleidingsmogelijkheden
  • Weinig autonomie en flexibiliteit
  • Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat kan je doen tegen een groot verloop?

De beste oplossing tegen verloop (en verzuim): geef medewerkers de (extra) aandacht en ondersteuning die zij nodig hebben!

We preken hier een beetje voor eigen parochie, maar we bewijzen het dan ook dagelijks in de praktijk: door het geven van (extra) aandacht, coaching, ondersteuning en ontwikkeling kun je medewerkers absoluut behouden en verzuim voorkomen!

Met een gemiddeld abonnement op CoachvandeZaak van € 9.000,- kan een middelgroot bedrijf jaarlijks enkele tonnen besparen op de kosten van Verloop & Verzuim! Dat lijkt ons een simpele afweging.

Kennismakingsaanbod (no cure-no pay)

Een abonnement op onze dienstverlening is al mogelijk vanaf € 4.500,-. Kijk voor informatie en ons no cure-no pay Kennismakingsaanbod eens hier.

We maken graag een afspraak voor een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek.

Jan Marijne

Jan Marijne is Personal Coach en Carrière Coach. Bel hem gerust op +31(0)654694392 of stuur een mailtje naar jan@coachvandezaak.nl