Wat is Quiet Quitting?
‘Quiet Quitting’ is een fenomeen dat is ‘overgewaaid’ uit de VS en inmiddels ook herkenbaar is bij werknemers in Europa en Nederland. Wat is het?
Quiet quitting refers to doing the minimum requirements of one’s job and putting in no more time, effort or enthusiasm than absolutely necessary.
Quiet Quitters zijn medewerkers die absoluut niet meer doen dan wat echt nodig is. Ze houden zich strikt aan het minimale wat van hen verwacht wordt, beginnen ‘s-ochtends, werken niet ‘over’, nemen geen werk mee ‘naar huis’, doen niet mee aan sociale activiteiten, nemen ½ uurtje lunchpauze en trekken aan einde van de normale werkdag hun jas weer aan.
Waardoor ontstaan Quiet Quitters?
Mensen worden niet geboren als Quiet Quitter! Dit is een proces dat geleidelijk ontstaat bij een starre bedrijfscultuur waar geen aandacht is voor de medewerkers en geen ruimte is voor verandering, ontwikkeling en ideeën. Oorzaken van Quiet Quitting kunnen bijvoorbeeld zijn:
- geen aandacht voor de medewerker en zijn/haar ideeën;
- geen ruimte voor verandering (‘zo doen we het hier altijd…’);
- geen mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en ambities;
- een bedrijfscultuur die kritiek en feedback niet accepteert en waarbij het onveilig voelt om je ‘hoofd boven het maaiveld’ te steken;
- werknemers gaan daardoor ambities zoeken die buiten het werk ligt, werken wordt dan als ‘pure noodzaak’ gezien om te (over)leven.
Medewerkers zijn hierdoor niet (meer) betrokken bij hun werk, de cultuur en het bedrijf. Ook melden ze zich vaker ziek, zijn minder productief en maken ze meer fouten.
Quiet quitting is zeer besmettelijk
Quiet Quitting is funest voor de interne bedrijfscultuur. Dat zegt Gallup-onderzoeker Jim Harter. Het is vaak een zelfversterkende proces: hoe meer mensen dit doen, des te meer mensen het gevoel hebben dat zij zich ook niet zoveel in hoeven spannen. Met veel Quiet Quitters krijg je dus al snel een neerwaartse spiraal in het hele bedrijf.
In een onderzoek van Gallup in de VS zegt 82 procent van de Generatie ‘Z’ (geboren tussen 1996 en 2012) dat het idee om ‘het minimale vereiste te doen’ hun aantrekkelijk klinkt. Zo’n 15 procent van die groep zegt dat ze dit al doen (Axios/Generation Lab).
Onderzoeksbureau Gallup doet al jaren onderzoek naar Employee Engagement en zij zetten het nog sterker neer: ‘Quiet Quitters make up at least 50 percent of the U.S. workforce’. En opmerkelijk: het percentage is vooral hoog bij medewerkers onder 35. Nu is Nederland geen Amerika, maar Gallup doet wereldwijd onderzoek en ziet dat ook in Nederland de cijfers inmiddels in de richting van die van de VS gaan.
Wat kun je er als bedrijf tegen doen?
- Geef medewerkers de persoonlijke aandacht en ondersteuning die ze verdienen, vraag naar hun ambities en op welke gebieden zij zich willen ontwikkelen;
- Geef medewerkers vrijheid en ruimte voor verandering en nieuwe ideeën;
- Laat in de praktijk zien dat er met deze ideeën ook daadwerkelijk iets wordt gedaan;
- Zorg voor een interne cultuur waar feedback juist op prijs wordt gesteld en stimuleer verandering en vernieuwing.
Dit soort veranderingen is niet even ‘een knop omzetten’ maar vereist een andere mindset, een stapsgewijze opbouw en vooral tijd en geduld. De coaches van CoachvandeZaak zijn u hierbij graag van dienst, bel ons gerust over onze aanpak en resultaten!