Hoge uitstroom dreigt: wat kunnen we verwachten?
De verkrapping van de arbeidsmarkt is al langere tijd gaande. De verwachting is dat door vergrijzing en de aantrekkende economie het verloop en uitstroom van medewerkers nog enorm gaat toenemen.
In het, zoals altijd, vooroplopende Amerika is de uitstroom van personeel nu al zo hoog dat het zelfs een naam heeft gekregen: ‘The Great Resignation. Volgens een onderzoek van McKinsey (“Great Attrition’ or ‘Great Attraction’?, september 2021) hebben in de VS 19 miljoen medewerkers sinds april 2021 hun baan opgezegd, een absoluut (en zeer disruptief!) record.
In Nederland valt het tot nu toe nog redelijk mee maar ook hier verwachten experts dat er grote bewegingen komen op de arbeidsmarkt. Hoe realistisch is dat en hoe kunnen werkgevers zich daarop voorbereiden? In deze blog kijken we naar de markt en de kille cijfers. Is ‘De Grote Uitstroom’ ook in Nederland op komst?
‘Ik maak me echt zorgen: straks vertrekken er meer..’
Als coach hoor ik deze zorgen al geruime tijd. Zoals bijvoorbeeld van de directeur van een middelgrote onderneming: “er zijn dit jaar al drie belangrijke medewerkers vertrokken van mijn verkoopteam en die namen veel kennis en ervaring mee. En in deze arbeidsmarkt vind je niet zomaar even goede opvolging. Ik ben als de dood dat meer medewerkers overwegen om te vertrekken, maar ik weet niet goed hoe ik dit kan stoppen”.
Uit recente onderzoeken blijkt dat deze hulpvraag niet uniek is. Uit een Oracle/Robert Half studie blijkt dat:
- 75% van de werknemers heeft het gevoel heeft vast te zitten in het werk;
- 60% overweegt komend jaar van loopbaan te veranderen;
- 80% ontevreden is over de steun die ze krijgen vanuit de werkgever;
- 9 op de 10 werkgevers maakt zich zorgen over het behoud van werknemers.
(bron: “Driekwart van werknemers is werk zat”, 28 oktober 2021 computable.nl)
Heftige cijfers: helft werknemers op zoek naar een andere baan
En er zijn meer verontrustende cijfers. Ook Randstad heeft recent een groot onderzoek laten uitvoeren. Topman Jacques van den Broek geeft aan dat sinds de pandemie twee derde van alle werknemers zich gesterkt voelt om de werk-privé balans te veranderen.
En dat een derde van de werknemers daarbij al actief op zoek is naar een andere baan. “Werkgevers zullen meer moeten gaan kijken naar betere secundaire voorwaarden” aldus de topman.
Kortom, er zijn gegronde redenen om ervan uit te gaan dat ‘De Grote Uitstroom’ inderdaad plaats kan gaan vinden. En dan is de vraag dus: hoe behoud ik mijn medewerkers? Hoe zorg ik voor minder verzuim en vooral: minder verloop? Wat kan ik doen om de medewerkerstevredenheid te verhogen?
Wat is de best werkende secundaire voorwaarde om medewerkers te behouden?
Een secundaire arbeidsvoorwaarde om verzuim en verloop te verlagen is ons nieuwe concept CoachvandeZaak: coaching en ondersteuning precies op het moment dat de medewerker dit nodig heeft.!
Als een bedrijf een abonnement op CoachvandeZaak heeft, hoeven medewerkers niet eerst langs management of HR voor goedkeuring, budget etc. voor ondersteuning of coaching. ALS ze dit al willen melden want in de praktijk houden medewerkers belangrijke issue’s vaak liever bij zich. Daarom biedt ons concept de mogelijkheid dat werknemers bij een probleem, issue of conflict direct contact met ons op kunnen nemen. Dat is snel en laagdrempelig en zorgt ervoor dat problemen of onrust in de werksfeer snel worden opgelost en niet escaleren.
Wij bieden oplossingsgerichte coaching die dubbel en dwars wordt “terugverdiend” door minder verloop, lager verzuim en een hogere werknemers-tevredenheid. Persoonlijke coaching voor gemiddeld €60,- per werknemer per jaar!
Ondersteun ook medewerkers, kijk eens op www.coachvandezaak.nl en bel ons voor een vrijblijvende afspraak. Of download voor meer informatie hier onze handout.